Supa od pasulja sa povrćem – by Cvijeta Mesić

Supa od pasulja sa povrćem by Cvijeta Mesić – Pasulji se često spremaju u vidu supa sa povrćem.

Postoje ljudi koji kažu da su im pasulji teški za probavu, a to se uglavnom dešava kada pasulji nisu pravilno skuvani. Evo saveta kako da se ovo izbegne:  pasulji se obavezno potapaju u hladnoj vodi nekoliko sati. Ta voda se baca. (Ukoliko želite možete ih kuvati u vodi u kojoj su se potapali, to ne utiče na dužinu kuvanja ili ukus). Ali kuvanje pasulja u svežoj vodi eliminiše probleme u varenju. Kada voda u kojoj se kuva pasulj počne da vrije, smanji se vatra i kuva petnaestak miuta, uz obavezno skidanje pene koja se formira u toku ključanja. To će takođe pomoći boljem varenju pasulja. Zatim se poklopi i kuva na umerenoj vatri. Vreme kuvanja varira , zavisno od vrste pasulja koji kuvamo. (I kad kuvamo pasulj u ekspres loncu dobro je prvih petnaestak minuta kuvati ga bez poklopca, uz skidanje pene.)  Korisno je dodati list lovora ili komad kombu alge  na početku kuvanja, jer oba sadrže sastojke koji pomažu sistemu za varenje.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

www.cvijetamesic.rs

 

Supa od pasulja sa povrćem – by Cvijeta Mesić

supa od pasulja s povrcem Cvijeta Mesic recepti i kuvar online

Supa od pasulja sa povrćem by Cvijeta Mesić – Pasulji se često spremaju u vidu supa sa povrćem.

  • 1 šolja pasulja
  • komad kombu alge (5 cm)
  • 5-6 šolja vode
  • šolje ½crnog luka (seckanog na kockice)
  • šolje ½čičkovog korena (sečenog na štapiće (opciono))
  • šolje ½šargarepe (seckane na kockice)
  • šolje ½kukuruza
  • šolje ½graška
  • šolje ½bundeve (seckane na kockice)
  • susamovo ulje (u varijanti dinstanja povrća)
  • sitno seckani peršun
  • so
  1. Pasulj (beli ili neki drugi) potopiti preko noći.
  2. Ujutru odbaciti vodu. Sipati svežu vodu I dovesti pasulj do ključanja. Skidati penu. Posle 15 minuta poklopiti I kuvati na srednjoj vatri. Dužina kuvanja zavisi od vrste pasulja (sočivo se kuva najkraće).
  3. a) Varijanta kuvanja povrća – povrće se dodaje pasulju na početku kuvanja
  4. b) Varijanta dinstanja – dinstati povrće na ulju, uz dodavanje soli, dodati pasulju kad je skoro gotov, dodati još vode ako je potrebno, so i kuvati sve zajedno na tihoj vatri desetak minuta. Na kraju dodati peršun.
  5. Prijatno!