Intervju sa - Dejan Ilić karving majstor - Recepti i Kuvar online
Intervju sa - Dejan Ilić karving majstor - Recepti i Kuvar online

Srebrna medalja Svetskog kupa kao potvrda kvaliteta

intervju-sa-Dejan-Ilic-karving-majstor-recepti-i-kuvar-online-03Karving (carving), ili duborez, rezbarenje – tehnika, kod koje se korišćenjem alata vrše izmene materijala koji se obrađuje, sečenjem ili struganjem. Dejan Ilić karving majstor čini da cveće – nije cveće, ili vam se to čini. Cvetovi izrađeni od raznog voća, a naročito od lubenice, njegovog omiljenog materijala, izgledaju više nego realistično.

Bivši profesionalni sportista, odbojkaš, sa prirodnim takmičarskim duhom, upustio se u dekoraciju hrane pre 8 godina, sa velikim uspehom. Brojna takmičenja i brojne medalje potvrda su da je Dejan Ilić uspeo da sjedini sportski duh, želju za uspehom, talenat, ljubav, posvećenost i upornost – a kakvi su rezultati njegovog rada u karvingu? – prosudite sami – na kraju ovog teksta, pogledajte foto galeriju Dejanovih karving radova.

Međutim, kao i u svim sferama i u ovde je veliki problem novac. Sva takmičenja na kojima je učestvovao, morao je sam da finansira. Takođe, Dejan prepoznaje veliki problem što je, još uvek, karving nedovoljno zastupljen ugostiteljstvu. To je razlog da njegovih dekoracija još uvek nema u velikim hotelima i ekskluzivnim ponudama, gde im je, zapravo, pravo mesto.

Najbolji primer su hoteli sa svojim ekskluzivnim ponudama, iz Turske, Tunisa, i sl., koji koriste karving aranžmane u svojim promotivnim marketinškim akcijama. Trenutno mu je lakše da se dogovori oko neke voćne dekoracije za svadbu ili neko slavlje, nego sa velikim hotelima. Mi verujemo da će se ovo stanje brzo promeniti!

Šta je karving?

Karving je Tajlandska umetnost rezbarenja voća i povrća. Privilegiju, da tako ukrašenu hranu vide i imaju na trpezi, imali su samo kraljevi na Tajlandu i carevi u Kini. U zapadnom svetu, može se reći da je ova veština relativno mlada. Pravu ekspanziju doživljava proteklih godina.  Kod nas je još uvek nedovoljno poznata i nimalo eksploatisana. Kao i u svemu, mi moramo da kasnimo, iako  imamo talenta i dara za stvaranje pravih malih remek dela.

Kako i kada ste počeli da se bavite karvingom? 

– Ja sam počeo da se bavim karvingom pre osam godina. Svidelo mi se baš to – što je sve predstavljeno na drugačiji način. Voće i povrće je dobilo drugu dimenziju u umetnosti i u dekoraciji hrane.

Da li postoji neko “standardno” voće i povrće za vaš rad?

– Ako pitate koje povrće i voće je idealno, nema ga. Može se upotrebiti bilo koje voće i povrće, koje je dovoljno čvrsto, da može da se rezbari. Počevsi od duleka i tikvi, preko tikvica, šargarepe, kupusa, paprike i belog luka, pa do jabuke, narandže, dinje i, naravno, lubenice.

Koje voće ili povrće najčešće koristite za svoje radove?

– Ja najviše radim na lubenici. Mislim da lubenica ima mnogo lepih boja. Zelenu, belu i crvenu. Kontrast je fantastičan! Međutim, nije idealna za sve što se radi u karvingu. 3D figure se prave od tikve i duleka, dajkon rotkve, i na Tajlandu, od biljke taro, a kod nas i u Evropi je nema. To nas ne sprečava da od onoga što imamo, stvarno možemo da podignemo dekoraciju stola ili bufeta, na jedan vrlo visok nivo! Ja se trudim da svaki tanjir bude ukrašen na poseban način. Mislim da čovek prvo konzumira hranu očima, tako da je jako važan taj vizuelni utisak.

Da li postoji neki poseban alat za karving?

– Da, znao sam da ćete me pitati koji je alat potreban za ovu majstoriju. Ja sam, iskreno, svoj prvi nož napravio sam. Brusilica, šmirgla i noževi sa pijace – i tako napravih svoj prvi nož! Međutim, svoj prvi tanji nož, za rezbarenje, dobio sam od g. Frančeska Skavaljerija, kod koga sam pohađao kurs. Za sve ovo, potrebna je velika upornost i želja, kao i u svakom poslu.

Da li učestvujete na takmičenjima?

– U duši sam sportista. Profesionalno sam se bavio odbojkom punih dvadeset godina, tako da sam i dalje zaražen takmičarskim virusom. Prvo takmičenje, na koje sam otišao, bilo je u Insbruku u Austriji. Prošlo je bez medalje, ali, za mene to je bilo ogromno iskustvo. Video sam gde sam i koliko mogu. Uz to, naučio sam i šta treba da radim na takmičenju, kako da postavim kompoziciju. To je dalo rezultata, jer sam u Istambulu svojio dve zlatne i jednu srebrnu medalju, prve za Srbiju. Među njima, najznačajnija je prošlogodišnja srebrna medalja sa Svetskog kupa u Luksemburgu.

Mogu reći da su takmičenja u karvingu najzanimljivija i najinteresantnija za same posmatrače. Iz minuta u minut se, može videti kako se jedna lubenica, dinja ili čen belog luka, menjaju u pravi umetnički komad – koji, na kraju, zauzme svoje mesto u završnoj kompoziciji. Inače, samo takmičenje ima svoja pravila i odeđeno je pravilima WAKS za karving.

Kome biste preporučli bavljenje karvingom? Da li postoje neki preduslovi?

– Moram reći, da nema pravila, ko se sme da se bavi karvingom. Mnogi umetnici, širom sveta, koji nemaju nikakve veze sa gatronomijom, su veoma uspešni karving majstori. Ko želi, neka se naoruža strpljenjem i upornošću i neka se spremi da nađe nove prijatelje na pijaci, među prodavcima, jer će tu tražiti materijal za svoja dela.

Dejan Ilić karving majstor, kratka biografija

Karvingom je počeo da se bavi pre 8 godina.

Prvo takmičenje je bilo u Inzbruku 2013. g, koje se završilo bez osvojene medalje, ali mu je mnogo značilo za kao “škola” i iskustvo.

Upravo iskustvo iz Insbruka mu je pomoglo da u Istambulu 2014. osvoji prve medalje, dve zlatne i jednu srebrnu. Posebno mu je draga zlatna medalja koju je osvojio u timskom takmičenju sa takmičarem iz Malezije, Mohd Yusof Yaakobom.

U 2014. godini, učestvovao je na takmičenjima u Insbruku, Sofiji, a najznačajnije takmičenje je bio Svetski kup u Luksemburgu. Na tim takmičenjima ukupno je osvojio dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju. U Luksemburgu, na Svetskom kupu, kao jedini predstavnik Srbije u individualnoj konkurenciji, osvojio je srebrnu medalju, što je i prva medalja za Srbiju u karvingu na tako velikom takmičenju.

Foto galerija:

intervju-sa-Dejan-Ilic-karving-majstor-recepti-i-kuvar-online intervju-sa-Dejan-Ilic-karving-majstor-recepti-i-kuvar-online-02 intervju-sa-Dejan-Ilic-karving-majstor-recepti-i-kuvar-online-03 intervju-sa-Dejan-Ilic-karving-majstor-recepti-i-kuvar-online-05

 

Beograd, maj 2015.
Razgovor vodio: Miodrag Ilić
Recepti i Kuvar online, Linkom-PC doo sva prava zadržana, All rights reserved